Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германско село на протест срещу въглищна мина

08 януари 2023, 18:57 часа • 7060 прочитания

Протестиращи се събраха в западногерманското село Луцерат на 8 януари, за да оспорят разширяването на открита въглищна мина, която според тях противоречи на ангажиментите на страната за климата. "Около 2000" души се събраха на митинг в Люцерат, който се превърна в символ на съпротивата срещу изкопаемите горива, съобщи полицията в Аахен. Протестиращите участваха в обиколка на селото, което е предвидено за унищожаване, за да се даде възможност за разширяване на съседна открита въглищна мина. Активисти са лагерували в изоставеното селище и планират да се противопоставят на усилията на полицията да ги разчисти, като операцията трябва да започне през следващата седмица, предаде БГНЕС.

Енергийният гигант RWE има разрешение за разширението съгласно компромисно споразумение, подписано с федералното правителство, ръководено от канцлера социалдемократ Олаф Шолц. Съгласно условията на сделката пет близки села ще бъдат пощадени, но Луцерат ще бъде разрушено, за да се освободи място за кариерни работи. RWE също се съгласи да спре производството на електроенергия с въглища в Западна Германия до 2030 г., осем години по-рано от предварително планираното.

Полицейски сили от цяла Германия са предложили подкрепления за задачата да разчистят активистите, според списание „Шпигел”. Регионалните власти искат да разположат "между 10 до 15" отряда от около по сто полицейски служители на място идната седмица, според вътрешен документ, видян от списанието.

За 14 януари е планиран нов мащабен протест в селото. Борбата за Луцерат съвпада с рестарта в Германия на затворените въглищни електроцентрали на фона на енергийна криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Въпреки че прибягва до въглища, за да облекчи натиска върху електроцентралите, захранвани с газ, Германия твърди, че не се колебае от целта си да излезе от въглищната енергия през 2030 година.

Климатичните активисти обаче твърдят, че правителството не прави достатъчно, за да постигне климатичната цел на Париж за задържане на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. През 2022 г. Германия използва повече от всякога възобновяема енергия, но не успя да постигне целите си за намаляване на CO2, според скорошно проучване на мозъчния тръст Agora Energiewende. 

Въпреки зеления преход Германия е увеличила използването на въглища

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес