Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският външен министър се обяви против спирането на преговорите за Турция в ЕС

22 април 2017, 16:48 часа • 1602 прочитания

Германският външен министър Зигмар Габриел се обяви срещу приемането на "преждевременни решения" и прекратяване на преговорите по присъединяване на Турция към ЕС след референдума за конституционни поправки в южната ни съседка.

"След този исторически вот в Турция, ние ще трябва да водим диалог много старателно“, каза той в интервю пред "Рейнише пост". Габриел посочи, че има редица теми, които трябва да се обсъдят с Анкара.

"Но в крайна сметка самата Турция трябва да реши дали иска още повече да се отдалечи от ЕС. Във всеки случай, ние не крием съмнения относно развитието на страната. Това, което се случва там, като арести на опозиционери, журналисти и много други държавни служители и граждани, не отговаря на демократичните стандарти", заяви първият дипломат на Берлин.

По-рано днес в. "Ди Велт" съобщи, че ЕС планира да обсъди въпроса за временно спиране на преговорите по присъединяването на Турция към блока.

На провелия се на 16 април референдум, малко над 51% от турските гласоподаватели подкрепиха разширяването на правомощията на президента Реджеп Ердоган. Това означава, че властта ще премине еднолично в ръцете на държавния глава, който заговори и за връщане на смъртното наказание в страната.

Източник: БГНЕС

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес