Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският министър на земеделието хвърли оставка заради скандал

14 февруари 2014, 19:00 часа • 22239 прочитания

Германският министър на земеделието Ханс-Петер Фридрих (от правителствената коалиция на Ангела Меркел) заяви, че подава оставка, след като беше обвинен, че е съобщил поверителна информация по течащо международно съдебно разследване.

"Днес връчих оставката си на канцлерката...Пожелавам успех на моя наследник", заяви Фридрих в кратко изявление пред журналисти, с което потвърди информациите на германските медии, че напуска правителството.

Фридрих е заподозрян, че е информирал представители на ГСДП за международно разследване на мрежа за детска порнография, в която един от членовете й вероятно е замесен.

Разкриването на информацията от Фридрих, който е член на ХДС, през есента на миналата година, било направено за да се предотврати присъствието на разследван човек в новото правителство на канцлерката Ангела Меркел. То може да е навредило на съдебното разследване, съобщават германските медии.

Вестник "Билд" съобщава, че канцлерката накарала министъра си да подаде оставка заради критиките срещу него.

Той беше министър на вътрешните работи до декември, след което стана министър на земеделието в новото правителство на консерваторите (ХДС/ХСС) и социалдемократите от ГСДП.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес