Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският министър на отбраната подаде оставка след гаф за Украйна (ВИДЕО)

16 януари 2023, 11:47 часа • 8422 прочитания

Кристине Ламбрехт подаде оставка като министър на отбраната на Германия този понеделник.

Този неѝн ход идва, след като още в петък миналата седмица местни медии съобщиха за намеренията ѝ. Причина за това е посланието ѝ в новогодишната нощ, което Ламбрехт публикува в социалните мрежи и което предизвика голямо недоволство сред опозицията и обществото.

Кристине Ламбрехт се снима на площад в Берлин в нощта на 31 декември, но гласът ѝ едва се чуваше от шума на пиратки и фойерверки. "Насред Европа бушува война", обясняваше тя, докато пиратките от новогодишните празненства около нея не стихваха.

Тя обаче не оказа съпричастност към жертвите и пострадалите от войната на Путин в Украйна. Вместо това заяви: "В тази връзка, това ми донесе много специални впечатления - много, много срещи с интересни и чудесни хора, и затова искам да изразя сърдечни благодарности".

Членове на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС) определиха посланието като неподходящо и я призоваха да подаде оставка.

Кристине Ламбрехт е от лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) на канцлера Олаф Шолц. След PR-провала на министъра на отбраната самият Шолц заяви, че все още има доверие на Ламбрехт.

Германия е един от партньорите на Украйна, който я снабдява с важни оръжия за защита срещу армията на Владимир Путин. Берлин обеща да прати на Киев системи за противовъздушна отбрана Patriot, но засега отказва да даде модерни танкове. 

Оставката на Ламбрехт идва в момент, в който полският президент Матеуш Моравецки е планирал визита в Германия, за да убеди правителството на Шолц да снабди Украйна с танкове "Леопард". Варшава вече обеща такава доставка на Киев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес