Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски съд обяви за незаконна практиката на Booking да налага минимални цени в каналите на продажба на хотелите

20 май 2021, 17:40 часа • 2185 прочитания

Германският федерален съд обяви, че изискването на компанията за онлайн резервации Букинг хотелите да не продават по други канали своите пакети и нощувки на по-ниски цени, отколкото са обявени на сайта на Букинг, противоречи на законодателството и правилата за конкурентност. Решението на съда е, че Букинг няма право да пречи на хотелите в Германия да предлагат по-добри цени чрез собствените си уеб сайтове, като според представителите на Темида това би било както в полза на бизнеса, така и на потребителите.

"Това е глътка свеж въздух за хотелиерите в Германия, които ще имат така необходимата свобода да определят собствените си ценови стратегии, а препятствията пред дигитализацията им са отменени. Надяваме се, че присъдата ще създаде важен прецедент за други европейски пазари ”, заяви генералният директор на ХОТРЕК (Европейска асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета) Мари Одрен. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единственият пълноправен член на ХОТРЕК за България и като такъв има достъп до пълна и изпреварваща информация относно европейски регулации и промени, както и подкрепа за защита на професионалните си интереси в институциите на ЕС.

„През последното десетилетие ХОТРЕК активно води дела срещу клаузи за паритет на цените и свободното им определяне. Надяваме се, че вчерашната присъда ще получи отзвук в Европейския парламент и в Съвета“, допълни Одрен.

В Европа забраната за пазарен монопол чрез диктуване на минимални цени е забранена не само в Германия, но и в Австрия, Белгия, Франция и Италия. Въпреки това Букинг продължава да оперира успешно на тези пазари, но не като монополист, а като конкурентен играч. За подобни мерки от години настояват и българските собственици на места за настаняване и членовете на БХРА в частност.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес