Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германски министър склонен към четиридневна работна седмица

19 август 2020, 11:22 часа • 1277 прочитания

Покрай пандемията федералният министър на труда Хубертус Хайл (СПД) показа склонност към последното предложение на IG Metall за въвеждане на четиридневна работна седмица, съобщи „Зюддойче цайтунг“, цитирани от БГНЕС.

"Намаленото работно време с частично обезщетение на заплатите може да бъде подходяща мярка", каза Хайл пред вестниците на медийната група Функе. Предпоставка за това е „социалните партньори да се съгласят за това“.

От IG Metall предложиха тази седмица като средство за спасяване на работни места в металобработващата и електротехническата промишленост четиридневна седмица. "Четиридневната седмица ще бъде отговорът на структурните промени в сектори като автомобилната индустрия. Тя позволява да се запазят работни места в индустрията, вместо да се съкращават", заяви първият председател на профсъюза Йорг Хофман в интервю за „Зюддойче Цайтунг“. Той говори за „определен размер на компенсация на заплатите на служителите, така че колегите им да могат да си го позволят“.

Предложението е противоречиво. Например, президентът на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фратшер заяви, че смята въвеждането на четиридневна седмица за възможно - но само ако няма пълно обезщетение на заплатите.

Икономическият съвет на ХДС отхвърли намаляването на седмичното работно време с ограничени заплати за индустриите в структурни промени.

 

A върви ли човечеството към четиридневна работна седмица може да прочетете ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес