Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германската полиция разби кокаинова банда

21 декември 2020, 18:21 часа • 1560 прочитания

Германската полиция е разбила кръг за контрабанда на кокаин, арестувани са били 17 души в Белгия, включително двама лидери на престъпната група, предаде БГНЕС.

Операцията, извършена от белгийската полиция след сигнали на германски следователи, доведе до ареста на албанец (34 г.) и латвийски гражданин (35 г.), които са "сред най-големите наркобосове в Европа", се казва в изявление на германската полиция.

Белгийската полиция и прокурори отказаха коментар.

Миналия вторник и сряда полицията нахлува в около 20 апартамента в Антверпен и Брюксел.

"Няколкостотин хиляди евро и 187 килограма кокаин са иззети", добавиха от германската полиция. Разследващите започнали разследването след откриването през 2017 г. на 200 килограма кокаин в кашони с банани в 10 супермаркета в Бавария.

Наркотикът е бил изпратен от Еквадор до пристанище Хамбург, преди да бъде разпространен в Германия.

Четиринадесет души бяха осъдени заради „зареждането” на супермаркетите с дрога. Но полицията продължила разследването си в опит да издири организаторите на трафика. Смята се, че двамата арестувани наркобосове са шефове на европейска албанска мрежа и са играли посредническа роля между южноамериканските наркокартели и европейските купувачи на кокаин. Те са базирани в Белгия, където пристанището на Антверпен също играе централна роля в контрабандата. Антверпен, второто по големина търговско пристанище в Европа, е предпочитан като входен пункт за контрабандисти на кокаин заради силните си връзки с Латинска Америка.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес