Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия срещу България и други страни: Давате старо оръжие на Украйна и вземате пари от ЕС, а ние?

05 февруари 2024, 17:57 часа • 12679 прочитания

Изправена пред вътрешни бюджетни проблеми, Германия се противопоставя на предложените реформи на Европейския механизъм за мир (EPF), който финансира европейските военни доставки за Украйна. Това съобщи Financial Times на 5 февруари, позовавайки се на свои източници.

Още: Повече милиарди от ЕС: Нов план за военна помощ за Украйна

Какво е EPF?

Европейският механизъм за мир е замислен да съществува отделно от редовния бюджет на ЕС, за да възстановява на държавите членки военната помощ, която те изпращат на Украйна. Той до голяма степен е изчерпан и ЕС обсъжда нова инвестиция в размер на 5 млрд. евро във фонда, която в момента се бави заради разногласия относно начина на управление на EPF. Целта е на Украйна да се прати военна подкрепа за 20 милиарда евро за следващите 4 години.

Брюксел казва на страните членки: "Първо плати, после ти възстановяме парите". Но Германия и други страни биха искали да видят промени в цялостния модел на възстановяване на средствата, казва дипломат от ЕС пред Financial Times.

Още: Унгария няма да пречи на новия оръжеен фонд на ЕС за Украйна

Германия недоволна от България и други страни със съветски оръжия

По-големите държави от ЕС, които правят вноски във фонда, се оплакват, че по-малките страни, които имат запаси от оборудване от съветската епоха (като България например), са изпратили на Украйна остаряло военно оборудване и са използвали възстановяванията за модернизиране на собствените си арсенали.

Още: БТР-ите най-сетне тръгнаха за Украйна, трета страна плати транспорта (СНИМКИ)

Снимка: Getty Images

Страни като Франция и Германия със съществуващ военнопромишлен капацитет биха искали да видят преминаване от възстановяване на разходите към пряко финансиране на договорите за доставка на оръжие от страна на ЕС. Париж и Берлин настояват за бърз такъв преход.

Сегашното предложение е моделът на възстановяване на разходите да бъде бавно преустановен, вероятно до края на 2024 г., твърдят източници на FT.

Проблеми с оръжието за Украйна

Продължаващите дебати заплашват да доведат до забавяне на доставките на оръжия за Украйна и идват в особено труден момент, като се има предвид, че помощта от САЩ (60 млрд. долара) все още е блокирана от вътрешнополитически спорове между демократи и републиканци.

Още: Надежда за Украйна: Сенатът на САЩ се задейства, но протеже на Тръмп се противопоставя

Макар че миналата седмица ЕС успя единодушно да приеме помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро, пакетът е насочен по-скоро към финансова помощ за поддържане на функционирането на украинската държава, отколкото към военна помощ. Украйна все повече се сблъсква с "критичен" недостиг на артилерийски снаряди, както съобщи министърът на отбраната Рустем Умеров през януари.

ЕС беше обещал да достави на Украйна 1 млн. снаряда до март 2024 г., но изостава значително от целта и вероятно ще прати само половината от тях. Топ дипломатът на блока Жозеп Борел заяви по-рано през февруари, че преговорите по предложените реформи на Европейския механизъм за мир са в ход, но предупреди, че ЕС трябва "да постигне споразумение възможно най-скоро, защото няма повече време". "През следващия месец трябва да увеличим военната си подкрепа за Украйна", допълни той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес