Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия може да изпрати допълнителни войски в Литва

07 февруари 2022, 05:00 часа • 1586 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц намекна, че е склонен да разположи допълнителни войски в Литва за укрепване на източния фланг на НАТО. Ходът е в отговор на струпването от руски войски на границата с Украйна, предаде Ройтерс.

САЩ вече взеха решение да изпратят още близо 3000 войници за укрепване на силите на НАТО в Полша и Румъния в отговор на опасенията от нахлуване на Русия в Украйна. "Готови сме да направим всичко необходимо, за да укрепим", предвождания от Германия батальон на НАТО в Литва, каза Шолц в интервю за телевизия А Ер Де малко преди да замине на визита в САЩ за среща с американския президент Джо Байдън. Канцлерът добави, че ще обсъди въпроса с лидерите на трите балтийски държави, който предстои да пристигнат на посещение в Берлин в четвъртък.

Шолц обаче още веднъж изключи възможността за доставки на оръжие за Украйна заради политиката на Германия да не изпраща оръжия в зони на конфликт. "Не доставяме в кризисни зони и не доставяме летални оръжия на Украйна", каза германският канцлер за телевизионното предаване "Репортаж от Берлин", цитиран от 24 часа. "Това е, което правеше моята предшественичка и то беше правилно. И си остава правилно", каза Шолц, имайки предвид политиката на бившата канцлерка Ангела Меркел.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес