Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия е съвсем близо до узаконяването на еднополовите бракове

28 юни 2017, 12:21 часа • 1120 прочитания

Германският парламент може да гласува законопроект за узаконяване на еднополовите бракове още този петък, 30 юни, след като комисия в Бундестага включи обсъжданията в дневния ред, предава AFP.

"Пътят към равенството е отворен", написа в социалната мрежа „Туитър“ фракционният лидер на „Зелени“ Ренате Кюнаст, съобщи агенция Фокус.

На 27 юни германският канцлер Ангела Меркел за първи път смекчи опозицията си срещу еднополовите бракове, след като нейната консервативна партия беше подложена на все по-голямо напрежение по въпроса с наближаването на парламентарните избори в страната през септември.

Канцлерът, която многократно е изразявала несъгласието си с хомосексуалните бракове, заяви, че депутатите й могат да гласуват спрямо своите виждания, а не в унисон с партийната политика.

През 2001 г. Германия въведе регистрирано партньорство за еднополовите двойки, но те нямат право да сключват брак.

„Бих искала да насоча дискусията в посока, която повдига въпроса за решение по съвест, а не налагане на каквото и да е било“, каза Меркел в интервю за германското женско списание „Бригите“.

Това е значителна промяна в позицията й, която през 2013 г. беше крайно против с мотива, че това е за доброто на децата.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел е против еднополовите бракове, за да може да запазят по-консервативните си поддръжници и да избегнат да влязат в конфликт със своя коалиционен партньор баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който подкрепя традиционните семейства.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес