Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г-7: Никога няма да признаем анексирането на украински територии

01 октомври 2024, 00:33 часа • 686 прочитания

„Докато отбелязваме две години от незаконното анексиране от Русия на части от украинските региони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, ние, министрите на външните работи на Г-7 на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство, Съединените американски щати и върховният представител на Европейския съюз, заставаме твърдо зад Украйна и нейната териториална цялост, суверенитет и независимост. Това се казва в декларация на страните от Г-7.

Още:  Финансова помощ и споразумения за сигурност: Какво получи Украйна на срещата на Г-7 в Италия? (ОБОБЩЕНИЕ)

„Ние никога няма да приемем тези или други нарушения на международното право, извършени от Русия срещу Украйна и нейния народ, и ще продължим да осъждаме по възможно най-категоричен начин незаконната агресия на Русия, нейните нарушения на човешките права и злоупотреби във временно окупираните територии на Украйна и продължаващи брутални атаки, унищожаващи цивилна, критична и градска инфраструктура“, се казва в документа.

Още: Япония дава заеми за милиарди на Украйна, базирани на замразените руски активи

„Призоваваме всички членове на международната общност да направят същото и настояваме Русия, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да спазва Устава на ООН и основните принципи, които са в основата на международния ред. Нашата политическа, военна, финансова, икономическа и хуманитарна подкрепа за Украйна и нейната законна защита срещу пълномащабното нахлуване на Русия остава непоколебима, както и нашият ангажимент да увеличим разходите за незаконната война на Русия. Заедно тези мерки ще помогнат за създаването на подходящи условия за всеобхватен, справедлив и траен мир, вкоренен в принципите на Хартата на ООН. Ние ще продължим да ангажираме по-широката международна общност за тази цел, като се стремим да възстановим пълното зачитане на международния ред, основан на правила“, пише още в декларацията.

Още: Г-7: Русия трябва да плати над 486 млрд. долара на Украйна

„Тази агресивна война може да приключи сега, ако Русия изтегли своите сили незабавно, напълно и безусловно от цялата украинска територия до нейните международно признати граници, оттегли претенциите си за анексиране на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, както и автономната Република Крим и град Севастопол и зачита суверенните права на Украйна като независима нация“, се казва още в декларацията на страните от Г-7.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес