Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФСБ: Украйна опита да взриви руски самолетоносач и да убие руски военни началници

10 юли 2024, 13:34 часа • 8148 прочитания

Украинското разузнаване е опитало да взриви руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов". Това съобщава ФСБ, като казва, че предотвратило операцията.

Опитът за саботаж е от март, 2024 година. Съгласно казаното от ФСБ, украински офицер с кодово име "Олег" е опитал да вербува служещ на "Адмирал Кузнецов" руски офицер, за да заложи бомби на плавателния съд.

"По време на телефонни разговори Олег, използвайки тактика за психологическо въздействие - от обещания да осигури пътуване в чужбина с фалшиви документи (евакуация във Финландия) и изплащане на много пари до заплахи за наказателно преследване за финансиране на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по измислени мотиви - реши, че е убедил военнослужещия да извърши терористично нападение срещу военен кораб", твърди ФСБ. Руският офицер обаче уведомил ФСБ и продължил контакта с "украинския офицер" вече под надзора на руската служба за сигурност.

Още: Пожар на борда на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов"

ФСБ хвърля отговорността за операцията директно на ръководителя на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) генерал Кирило Буданов.

И още

Освен това руски гражданин, роден през 1994 г., е задържан по делото за подготовка на покушения срещу военнослужещи в руската столица Москва. ФСБ твърди, че той, действайки като агент на ГУР, "чрез куриерски служби е организирал доставката на три взривни устройства с голяма мощност, маскирани в подаръчни опаковки, на жилищните адреси в Москва на ръководителите на отдели на руското военно министерство". Бомбите е трябвало да бъдат задействани, след като куриерите докладват, че пакетите са доставени на получателите. Задържаният, отбелязва ФСБ, е признал, че през май 2024 г. е бил "вербуван като служител на украинското военно разузнаване" и се е съгласил срещу пари да изпълнява поръчки, свързани с подготовката на терористични актове, пише руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

Още: Директорът на ФСБ заговори за "предатели", правещи терористични акции в Русия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес