Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ФСБ твърди, че убиецът на Дугина е украинска гражданка

22 август 2022, 15:09 часа • 8588 прочитания

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация твърди, че убийството на Даря Дугина – дъщерята на идеолога на руския национализъм Александър Дугин, е извършено от украинска гражданка по нареждане на специалните служби на Украйна.

ФСБ назовава и името ѝ – Наталия Вовк. Според службата, която е правоприемник на КГБ, жената се укрила в Естония след извършване на престъплението. Информацията от пресцентъра на тайните служби е цитирана от руската държавна агенция ТАСС със заглавие „ФСБ разкри убийството на Дугина“.

Киев категорично отхвърли всички твърдения за участие в атентата.

Припомняме, че дъщерята на Александър Дугин, който е в близкия кръг на Владимир Путин, беше убита през уикенда при експлозия на джипа, с който се е движила в покрайнините на Москва. Според анализатори истинската цел на атентата е бил баща ѝ – идеолог на концепцията за „новия (руски) свят“.

ОЩЕ: Версиите за смъртта на Дария Дугина: Замесени ли са руските тайни служби? 

"В резултат на комплекс от спешни оперативно-издирвателни мерки, Федералната служба за сигурност разкри убийството на руската журналистка Даря Дугина, родена през 1992 г.", подчертават от ФСБ. Специалната служба установила, че "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби", а негов извършител е гражданката на Украйна Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г.

Според информация от руската служба - тя е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с дъщеря си София Михайловна, родена през 2010 г. "В деня на убийството Вовк и Михайловна са били на литературния и музикален фестивал "Традиция", където Дугина е присъствала като почетен гост, в регион до Естония", твърдят от ФСБ.

Тайните служби уточняват, че за да организират убийството на Дугина и да получат информация за начина ѝ на живот, Вовк и дъщеря ѝ наемат апартамент в Москва в сградата, в която е живяла починалата. „Престъпниците са използвали автомобил Mini Cooper, за да следят журналистката. В същото време при влизане в Русия са използвани номерата на Донецката народна република - Е982ХН ДНР, в Москва - казахстанският номер 172AJD02, а при напускане - украинският AH7771IP. Материалите от разследването са предадени на Следствения комитет", допълват от ФСБ.

Депутатът от Държавната дума и член на управляващата партия "Единна Русия" Александър Хинштейн публикува снимка на Вовк в "Телеграм" канала си:

По-рано руският опозиционен лидер Иля Пономарьов заяви, че така наречената Национална републиканска армия, която се бори срещу властта на Путин, може да стои зад убийството на Дугина.

ОЩЕ: Валерий Тодоров: Атентатът срещу Дугина може да е опит да се радикализират руснаците спрямо Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес