Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Frontex: Нов маршрут на мигрантите през Испания

08 юли 2018, 15:03 часа • 1378 прочитания

Мигрантите все по-често избират западния маршрут през Средиземно море, за да достигнат до Европа през Испания, предупреди изпълнителният директор на европейската гранична служба Frontex Фабрис Леджери, цитиран от европейското издание на Politico.

„Ако ме попитате коя е най-голямата ми тревога, ще кажа Испания, заяви Леджери пред немското издание Welt am Sonntag.

Службата има информация за 6 хиляди незаконни преминавания на границата от африкански мигранти през последния месец, заяви еврочиновникът. Близо половината от тях са били мароканците, а останалите са предимно мигранти от Западна Африка.

Години наред мигрантите през Средиземно море пристигаха в Италия, а после в Гърция. Испания бе на трето място. Нови данни на Международната организация за миграцията показаха, че през първата половина на миналата година 85 000 незаконни мигранти са стигнали в Италия, а 6500 в Испания, но през същия период на настоящата година 16 700 мигранти са стигнали в Италия, а в Испания са 15 600, което бележи увеличение.

„Ако броят им продължи да се увеличава със същите темпове като напоследък, този маршрут ще стане най-важният“, отбеляза още Леджери, цитиран от ИА "Фокус".

„Велт ам Зонтаг“ пък коментира, че трафикантите в Нигер вече предлагат на мигрантите и бежанците да ги прекарат през Мароко, вместо през Либия, както до сега.

Изпълнителният директор на Frontex смята, че е много важно да се основат приемни центрове в Африка, където мигрантите и бежанците да бъдат връщани, когато бъдат заловени в морето, а не да бъдат довеждани в Европа. Идеята се зароди по време на срещата на върха на европейските лидери в края на юни.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес