Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски журналист отвлечен от джихадисти в Мали

05 май 2021, 12:51 часа • 1975 прочитания

Във видео разпространено в социалните мрежи, френски журналист твърди, че е бил отвлечен в Мали в началото на април от джихадистка група свързана с "Ал-Кайда". Краткото видео не може да бъде проверено независимо, въпреки че служител във френското външно министерство потвърди, че Оливие Дюбоа е изчезнал. Журналистът е работил за няколко медии, включително международния телевизионен канал France 24 и Liberation daily. Във видеото, което трае около 20 секунди, Дюбоа каза, че е бил отвлечен на 8 април в централния район на Гао от "Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите" (GSIM), най-големият джихадистки съюз в Сахел. От френското външно министерство също коментираха случая:

"Ние сме в контакт с неговото семейство и малийските власти. Провеждаме обичайните технически проверки" на видеото.

Отвличанията са чести както на малийци, така и на чужденци. Последният френски заложник беше 75-годишната Софи Петронин, която беше освободена през октомври миналата година заедно с малийския политик Сумайла Сисе и италианците Никола Чиакио и Пиер Луиджи Макали.

Постоянно се спекулира, че за четиримата заложници е платен откуп, нещо, което никога не е било потвърдено от малийското правителство, както не е потвърдено и освобождаването на 200 затворници, някои от които джихадисти.

През октомври Швейцария беше информирана, че GSIM е убила евангелистка мисионерка, която е била отвлечена в Тимбукту през януари 2016 г. През март швейцарското външно министерство заяви, че тялото на жената е намерено и официално идентифицирано.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес