Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски фермери се борят с нашествие на глигани

26 август 2018, 08:50 часа • 5130 прочитания

Френските фермери търпят значителни загуби от демографската експлозия на дивите прасета в страната през последните три десетилетия, предава АФП.

Гладът кара дивите животни да излязат от укритието на горите, за да търсят храна.

"От година на година става все по-зле. Те унищожават всичко. Стадо глигани идват всяка нощ. Похапват малко тук, малко там и изпотъпкват всичко“, твърди фермерът Ив Ролан.

Досега през тази година дивите прасета са унищожили осем хектара от земята на фермата му в северозападния френски регион Бретан.

„Баща ми не беше виждал глиган, докато беше фермер. Сега е цяло нашествие“, продължава Ролан.

Официалните данни за броя отстреляни диви прасета във Франция позволява да се разбере мащабът на проблема.

През 1990 - 1991 година убитите от ловци животни са 150 хиляди. През 2016 - 2017 година броят им вече е 700 хиляди.

Кристин Сен-Андрио от Националната службата за опазване на дивата фауна (ONCFS) смята, че климатичните промени и урбанизацията са причина за главоломното нарастване на броя на прасетата и желанието им да търсят храна в земеделските земи.

Друг сериозен, макар и малко очакван, проблем е все по-високата средна възраст на ловците. Освен това повече днешни авджии предпочитат да излизат на лов единствено в събота или неделя, което далеч не е достатъчно.

Гневът на фермерите от Сен Мало, Северозападна Франция, е достигнал пределната си точка. Те са изготвили петиция, адресирана до централната власт в Париж, с искане за въвеждането на извънредни мерки и най-вече за улесняване на лова на глигани и намаляване цената на ловния билет.

Андре Дуар, ръководител на местния ловен съюз, твърди, че президентът на страната Емануел Макрон вече е запознат с проблема. Малко вероятно е обаче правителството да вземе решение за улесняване лова на диви животни. Активистите за права на животните имат далеч по-силно лоби в Париж отколкото фермерите от провинцията. Актрисата Бриджит Бардо вече поиска оставката на министъра на околната среда Никола Юло именно с мотива, че той не прави достатъчно за ограничаване на лова на диви животни.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес