Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция ще плаща компенсации на сомалийски пирати

05 декември 2014, 09:32 часа • 16599 прочитания

Европейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ реши, че Франция е нарушила правата на сомалийски пирати, атакували френски кораби и магистратите наредиха на Париж да плати на корсарите компенсация за забавяне на правосъдните процедури, съобщи BBC.

В резултат на това съдебно решение деветимата пирати ще получат хиляди евро, защото след залавянето им не са били веднага изправени пред френски съд. Един от пиратите ще получи 9 000 евро, останалите – по 7 000. Съдиите критикуват Франция за това, че пиратите са били държани в ареста 48 часа повече от предвиденото по закон.

Сомалийските корсари взеха за заложници френски граждани, след като взеха на абордаж френски кораб и френска яхта през 2008 г. Впоследствие френски бойци заловиха пиратите при две операции на сомалийския бряг, но чак след като заложниците бяха освободени след плащане на откупи от 2,1 и 2 млн. долара.

Преди да бъдат транспортирани до Франция, властите държали в ареста една група четири денонощия, а друга – 6 дена и 16 часа.

Според съдиите от ЕСПЧ удължаването на ареста на пиратите с 48 часа вече на френска територия нарушава правата на задържаните според Европейската конвенция за правата на човека. Съдиите не поставиха под въпрос операциите на Франция в Сомалия, тъй като те съответстват на правилата на ООН за противодействия на пиратството.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес