Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция и Сърбия подписаха сделка за изтребители Rafale

30 август 2024, 00:23 часа • 1392 прочитания

Сърбия подписа договор за закупуване на 12 военни самолета Rafale от френската компания Dassault Aviation. Това се случи по време на държавното посещение на президента Еманюел Макрон в Белград.

Според главния изпълнителен директор на Dassault Ерик Трапие, с широкоочакваната сделка Сърбия ще получи девет едноместни и три двуместни самолета до 2029 г. Десетте многоцелеви изтребителя ще помогнат на Сърбия да модернизира военновъздушните си сили и да замени остарелите бойни самолети от съветската епоха, предаде БГНЕС.

„Щастливи сме да станем част от клуба на Rafale. Благодарим на президента на Франция, че взе това решение и ни даде възможност да закупим новите Rafale“, заяви сръбският президент Александър Вучич пред репортери по време на церемонията по подписването.

Още: Вучич очаква да сключи с Макрон до дни сделка за френските изтребители Rafale

Сръбският президент заяви, че сделката включва логистична подкрепа и снабдяване с резервни части, като същевременно заяви, че се водят преговори за вида въоръжение, което ще бъде предоставено със самолетите.

Макрон заяви, че сделката показва „дългосрочен съюз между нашите две държави в рамките на една по-силна и по-суверенна Европа“ и осигурява потенциално стратегическо отваряне. „Това е отваряне към стратегическа промяна въпреки големия натиск, който трябва да се отбележи. Това е истинска стратегическа смелост и възможност за Европа“, заяви Макрон по време на пресконференция в Белград.

Сърбия отдавна е близка до Русия и Китай и през годините е закупувала оръжия от двете страни, като същевременно разчита на Кремъл и Пекин за дипломатическа подкрепа в спора си с Косово.

Rafale е „многоцелеви“ изтребител, който може да се използва за преследване на вражески самолети, нанасяне на удари по наземни и морски цели и извършване на разузнаване.

Още: Решителна стъпка: Франция поръча 42 нови изтребителя Rafale

Сделката е само едно от няколкото споразумения, сключени по време на посещението на Макрон. Макрон пристигна в Белград в късния следобед на 29 август, където беше посрещнат с прегръдка от Вучич и с традиционния почетен караул.

Франция укрепва икономическите си връзки с Белград, като през последните 12 години стокообменът се е утроил по данни на сръбското министерство на финансите. Френската компания Vinci наблюдава продължилия с години ремонт на белградското летище „Никола Тесла“, а френски групи ще изградят първата метросистема в столицата и модерна пречиствателна станция за отпадни води.

Белградският анализатор Вук Вуксанович заяви, че Вучич вероятно смята сделката за Rafale за ключова за осигуряване на политическата подкрепа на Франция в бъдеще. Президентът Вучич „вярва, че със закупуването на тези Rafales, които са изключително скъп продукт на френската армия и индустрия, ще си купи благоразположението и политическата защита на президента Макрон“, каза пред AFP Вуксанович, старши изследовател в Белградския център за политика на сигурност.

Споразумението за изтребителите е последното от поредицата действия, с които Сърбия се стреми към по-тесни връзки с Европа. През юли Европейският съюз и Сърбия подписаха споразумение за развитие на доставките на литий в страната, което се разглежда като ключов елемент за осъществяване на прехода на Европа към зелена икономика.

Още: Сърбия се отказва от руски изтребители, ще купува френски

Това лято Белград възстанови лицензите за спорна литиева мина, след като отмени разрешенията, предоставени на минния гигант Rio Tinto, след демонстрации във връзка с опасения за околната среда. Вучич също така призна, че Сърбия е продала на западни държави боеприпаси на стойност стотици милиони евро, които вероятно са били изпратени в Украйна, докато Киев се бори с нахлуващите руски войски.

Продажбите се осъществяват, въпреки че Сърбия продължава да бъде изключение в Европа, след като отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г. Балканската страна от години разчита на подкрепата на Кремъл и Пекин, за да попречи на ООН да признае Косово за независима държава.

От 2012 г. Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз, но перспективите ѝ се смятат за мрачни без нормализиране на отношенията с Косово, където в края на 90-те години на миналия век тя водеше война срещу етнически албански бунтовници. В писмо, публикувано от сръбската преса в четвъртък сутринта, Макрон заяви, че Сърбия „напълно принадлежи“ на ЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес