Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford затваря заводи в Русия, служителите му отиват в "Камаз"

27 март 2019, 18:10 часа • 8136 прочитания

Автомобилният гигант Ford ще спре производството на леки автомобили в Русия и ще се съсредоточи върху пазара на леки търговски превозни средства, съобщава компанията Ford Solers пред РИА Новости.

Два завода на Ford ще бъдат затворени до месец юли – в градовете Набережни и Всеволожск, а заводът за двигатели в Елабуга ще продължи производството на двигатели на Ford Transit.

Отбелязва се, че тези мерки ще доведат до съкращение на персонала, "което ще стане с процедура за прекратяване на договорите по взаимно съгласие и с изплащане на компенсации за работниците”, казват от компанията, цитирани от БГНЕС.

Новата бизнес структура ще позволи на Ford да засили пазарните си позиции и да увеличи продажбите.

Чрез такива мерки компанията очаква да "се върне към рентабилност" и да увеличи "ефективността на инвестициите си".

Продажбите на компанията в Русия за първите два месеца на текущата година са намалели с 45% или до 4017 броя продадени автомобила.

"Камаз" е готов да наеме работници на Ford Solers, съкратени от заводите в Набережни и Елабуга, съобщиха от пресслужбата на държавната корпорация "Ростех".

"В момента вече се водят преговори с ръководствата на двата завода, за да се получат данни за съкратените работници, след което ще бъдат им бъдат направени предложения за работа в "Камаз", въз основа на тяхната квалификация и специализация", казаха още от "Ростех".

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес