Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финландия реши - ще строи ограда по границата с Русия

21 октомври 2022, 09:41 часа • 1957 прочитания

Финландското правителство одобри плана за издигане на ограда по границата с Русия. Изграждането ѝ ще започне в най-натоварените участъци в югоизточната част на скандинавската страна – на общо 4 пункта. По-късно се планира оградата да бъде разширена и по северните гранични пунктове.

Конструкцията ще покрие 260 км от общата дължина на границата между двете държави, която е цели 1300 км. Планирано е тя да бъде изградена в рамките на следващите 5 години. Има и по-оптимистични прогнози - че ще е готова за 3-4 години.

Тази седмица бъдещият член на НАТО обяви широка парламентарна подкрепа за замяна на дървените огради, предназначени главно за спиране на добитъка през границата с Русия, с по-здрави бариери, които да не допускат руснаци и мигранти. "Надявам се работата (б.а. 0 по оградата) да започне възможно най-бързо", заяви министър-председателят Сана Марин пред репортери в Хелзинки, цитирана от AFP.

През септември Финландия отчете приток на руснаци след заповедта на президента Владимир Путин за мобилизация, преди да затегне контрола и силно да ограничи влизането им. Финландската гранична охрана заяви, че е необходимо да се изградят между 130 и 260 км бариери в областите, които се считат за най-критични, особено в югоизточна Финландия, където се осъществява по-голямата част от граничния трафик.

За разлика от бариерите, новата ограда ще представлява висока, здрава метална конструкция с бодлива тел отгоре. Проектът, който се оценява на стотици милиони евро, ще започне с изграждането на пробна ограда с дължина няколко километра.

Новата бариера няма да покрива цялата граница, която в по-голямата си част е труднодостъпна гориста местност, далеч от населени места. Но ще помогне за откриването на големи движения по границата и за концентрирането на мигрантите в по-малки и по-лесно управляеми зони.

Въпреки че Марин има политическа подкрепа за проекта, експертите поставят под въпрос неговите цели. "Мисля, че оградата показва емоционална реакция спрямо войната", казва пред АFP проф. Олга Давидова-Мингует, експерт по въпросите за Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес