Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски съд критикува Полша за подкопаване независимостта на съдебната власт

16 ноември 2021, 14:32 часа • 895 прочитания

Във вторник най-висшият съд в Европа постанови, че правомощието на полския министър на правосъдието да назначава съдии във висш наказателен съд и да прекратява назначението им без посочване на причини подкопава независимостта на съдебната власт.

Решението на базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС) е последното в противопоставянето между ЕС и Полша относно полските съдебни реформи, съобщи АФП.

Конфронтацията ескалира миналия месец, след като Конституционният съд на Полша оспори върховенството на правото на ЕС.

В решението от вторник се констатира, че полските правила противоречат на правото на ЕС.

"Министърът на правосъдието има... правомощието да командирова съдии във висши съдилища и да прекратява командироването им, без да е длъжен да мотивира това решение", заяви Съдът на ЕС.

Резултатът е, че на командированите съдии "не се предоставят гаранциите и независимостта, с които нормално трябва да се ползват всички съдии в една правова държава", заяви той.

"Такова правомощие не може да се счита за съвместимо със задължението за спазване на изискването за независимост", допълва той.

СЕС заяви, че правилата по този въпрос трябва да включват гаранции, които "да предотвратят всякакъв риск тези командировки да бъдат използвани като средство за упражняване на политически контрол върху съдържанието на съдебните решения".

Варшава и Брюксел от години са в противоречие заради поредица от спорни съдебни реформи, прокарани от правителството на "Право и справедливост" (ПиС).

Брюксел смята, че реформите възпрепятстват демократичната свобода, но Полша твърди, че те са необходими, за да се изкорени корупцията сред съдиите.

Миналия месец Съдът на ЕС осъди Варшава да плаща по един милион евро на ден за това, че не е спряла дейността на спорната "дисциплинарна камара", която е в основата на ожесточената вражда между Варшава и Брюксел.

На което правосъдният министър Збигнев Зиобро отговори, че „Полша неможе и не трябва да плати и една злота“.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес