Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската агенция по лекарствата призна, че проучва сигнали за тромбоза при всички одобрени ваксини срещу коронавирус

16 март 2021, 19:51 часа • 2176 прочитания

Правим проучване, разследване и анализ на случаи на тромбоза при всички ваксини срещу коронавирус, одобрени в ЕС, но фокусът е върху оксфордската ваксина (на AstraZeneca). Това заяви по време на онлайн пресконференция (31:00 минута) Имър Кук, главен изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Кук вероятно има предвид, че EMA прави сравнения за случаи на тромбоза при ваксинирани и неваксинирани, независимо от ваксината, но сега са съсредоточени върху оксфордската ваксина, като не каза как така се стигна до това положение, щом има анализ и на случаи при други ваксини. Дотук няма информация за излизане извън статистическата норма що се отнася до случаи на тромбоза при друга одобрена ваксина, но ваксината на AstraZeneca е и единствената одобрена в ЕС, в чиято разработка няма американско участие.

Изпълнителният директор на EMA каза и, че са получени всички възможни данни за сериозни случаи на тромбоза от Великобритания и това е включено в анализа на EMA. Същевремено Кук заяви, че не може да се говори за дефект в една партида на ваксина на AstraZeneca, защото има подадени сигнали от цяла Европа и става въпрос за ваксинирани с различни партиди.

Дотук мнението на EMA е, че при ваксината на AstraZeneca ползите далеч надхвърлят вредите, но тепърва ще има окончателна препоръка – тя се очаква утре вечер или в четвъртък сутринта (17-18 март).

Още: Ваксината на AstraZeneca - как така няма данни за опасност във Великобритания, а в цяла Европа я спират?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес