Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eвропарламентът ще гласува забраната на пластмасови изделия

19 октомври 2018, 18:00 часа • 1853 прочитания

Забрана на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба като чинии, прибори или клечки за уши, които представляват 70% от морските отпадъци, ще бъде гласувана в сряда, се каза в съобщение от пресслужбата на ЕП.

Евродепутатите ще гласуват и планове за увеличаване на доверието на потребителите в чешмяната вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда, в сравнения с бутилираната вода.

Преди седмица Комисията по околната среда на Европейския парламент гласува "за" забраната на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба в Европейския съюз от 2021 г.

Евродепутатите приеха доклада с голямо мнозинство и добавиха към този списък много леки пластмасови торбички и продукти от оксоразграждащи се пластмаси. Забраната ще засегне продукти, "които представляват повече от 70% от морските отпадъци, ще бъдат забранени в плановете, подкрепени от комисията по околна среда", се казва в съобщение, което също спомена пластмасови чинии и прибори за хранене, които предлагат забрана от 2021 г.

Използването на продукти, за които няма алтернативи, се предлага да бъде намалено в ЕС до 2025 г. Такива елементи включват например кутии за еднократна употреба за хамбургери и контейнери за храна, десерти и сладолед. Докладът ще бъде подложен на общо гласуване от Парламента на 22-25 октомври в Страсбург.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес