Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европарламентът с нови регулации за неправомерните дела-шамари срещу журналисти

26 февруари 2024, 11:32 часа • 1609 прочитания

При окончателното гласуване във вторник, Европейският парламент ще даде зелена светлина за новите правила на ЕС за защита на журналисти и активисти от неправомерни съдебни дела, целящи тяхното заглушаване.

Въпросът касае т.нар. SLAPPs дела, по-известни като дела-шамари. Законодателството, договорено с правителствата на ЕС през ноември 2023 г., ще защити лицата, работещи по въпроси от обществен интерес, срещу стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността.

Още: Защита на журналисти и активисти от "дела шамари": ЕП прие нови правила

То ще се прилага в случаи, засягащи повече от една държава от ЕС, и ще бъде от полза за журналисти, активисти или представители на академичните среди, работещи в областта на основните права, твърдения за корупция или дезинформация.

Сред новите гаранции за предотвратяване на опитите за заглушаване, неоснователните случаи могат да бъдат прекратени на ранен етап. Съдилищата могат да поискат от ищеца да предостави финансова гаранция за прогнозните разходи по производството и да наложи възпиращи санкции, като например изплащане на обезщетение за вреди, съобщават от пресцентъра на ЕП у нас.

Припомняме, че с оглед на нарастващия брой дела SLAPPs в ЕС, членовете на ЕП последователно призоваваха за по-голяма свобода на медиите и по-голяма защита на журналистите и активистите в областта на правата на човека.

Още: АЕЦ "Козлодуй" спря делото-шамар срещу медицинска сестра

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес