Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европарламентът приема нови правила за осигуряване на незабавни плащания в евро

02 февруари 2024, 12:58 часа • 5268 прочитания

Евродепутатите ще приемат окончателно нови правила, които гарантират, че прехвърлените средства пристигат незабавно в банковите сметки на непрофесионалните клиенти и бизнеса в целия ЕС.

Дебатът в пленарна зала е на 5 февруари, а на 7 февруари ще се състои и гласуването.

Целта на законопроекта е да се гарантира, че непрофесионалните клиенти и предприятията няма да се налага да чакат да получат парите си, както и да повишат безопасността на трансферите.

Още: Може ли Германия да се откаже от еврото? Германски икономисти са в ужас и предупреждават за катастрофални последици

От пресцентъра на институцията подчертават, че банките и другите доставчици на платежни услуги ще трябва да гарантират, че кредитните преводи се обработват незабавно (независимо от деня или часа), като парите пристигат в сметката на получателя в рамките на 10 секунди. Разходите за тези операции за платците и получателите не могат да бъдат по-високи от тези за други операции по кредитен превод в евро.

Що се отнася до безопасността, доставчиците на платежни услуги следва да разполагат със стабилни и актуални мерки за откриване и предотвратяване на измами, за да се избегне попадането на кредитни преводи в грешна сметка вследствие на измами или грешки.

Текстът, вече договорен с държавите членки на ЕС, актуализира настоящите правила на Единната зона за плащания в евро.

Още: Прогноза: Новият европарламент - евроскептици, популисти и консерватори

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес