Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европарламентът демонстрира подкрепа за плана за обща отбрана на ЕС

23 ноември 2016, 11:50 часа • 1428 прочитания

Eвропейският парламент прие резолюция, която подкрепя плана на страните членки за обща отбранителна система. Тя ще даде възможност на Европейският съюз да действа самостоятелно от НАТО, ако това се налага в бъдещ момент.

Гласовете на евродепутатите в подкрепа на резолюцията бяха 369. 255 бяха против, а 70 на 100 се въздържаха от гласуване.

Actualno.com припомня, че документът на Европейския план за отбрана съдържа 8 точки, в които са разписани основните моменти, свързани концепцията за защита на страните членки на съюза. В документа е отбелязано още, че планът за отбрана е ключов компонент при управлението на кризи и разрешаването на конфликти, изграждането на мира и стабилността чрез осигуряването на сигурност на населението, защита на околната среда, устойчивото развитие и мира.

С какво е свързан Планът за отбрана на ЕС?

Планът предвижда ЕС да има многонационални сили за реагиране и общи средства за отбрана, да реорганизира сегашните си пет щаба, които сега водят 17-те му военни и цивилни операции по света, да увеличи и реформира финансирането на политиката си за сигурност и отбрана и да задълбочи сътрудничеството и координацията в този сектор на промишлеността, отбелязва още Kлуб "Z". Стана ясно също така, че планът ще бъде обсъден на среща в Брюксел на 15 и 16 декември.

Знаете, по-рано Федерика Могерини, която е Върховен представител на блока по въпросите на външните работи и сигурността отбеляза, че планът за отбрана на ЕС е бил обсъждан още преди Доналд Тръмп да застане начело на САЩ. В действителност тази отбранителна стратегия на ЕС се подготвя от години.

Не се предвижда обаче силите на ЕС да се конкурират с тези на НАТО, нито пък засега са заявени амбиции те да прераснат в европейска армия.

Планът доби реални политически измерения след като британците гласуваха за излизане от Европейски съюз, защото преди това Великобритания блокираше задълбочаването на политики в отбранителната сфера.

Интересно е, че срещу резолюцията към плана се обявиха от крайните десница и левица, както и консерваторите, които в по-голямата си част са британци. 

И още

Европейският съюз е приел стратегия за борбата с тероризма, като един от приоритетите на ЕС в тази област е установяването и противодействието на факторите, допринасящи за радикализацията, и на процесите по набиране на хора за извършване на терористични актове. За тази цел Съветът на ЕС е приел и стратегия за борба с радикализацията и набирането на терористи. С оглед на все по-често срещащите се явления „самостоятелно действащи бойци“ и „чуждестранни бойци“ или нарастващия потенциал на социалните медии за мобилизиране и комуникация, още през юни 2014 г. Съветът прие преработен вариант на тази стратегия.

Малко по-късно, през декември 2014 г., министрите на правосъдието и вътрешните работи приеха поредица насоки във връзка с преработената стратегия на ЕС за борба срещу радикализацията и набирането на терористи. Тези насоки предвиждат набор от мерки, които да се прилагат от ЕС и държавите членки.

Настоящият план на ЕС за отбрана е разписан в духа на стратегиите и опитите на страните членки по отношение на борбата с тероризма - тема, съпътстваща ежедневието на всеки един от нас.

Планът за отбрана на ЕС може да намерите ТУК

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес