Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еврокомисията предлага удължаване на извънредните енергийни мерки

28 ноември 2023, 15:28 часа • 1454 прочитания

Днес, 28 ноември, Европейската комисия предложи на Европейския съвет да удължи срока на действие на няколко от извънредните мерки на ЕС, които бяха въведени миналата година за справяне с енергийната криза. Тя, от своя страна, бе предизвикана от инвазията на Русия в Украйна и използването на енергийните ресурси на Москва като оръжие спрямо Европа.

Удължаване с още година

Въпреки че тази година ЕС е в много по-добра позиция и че инструментите за управление на кризата се оказаха ефективни за успокояване на пазарите и осигуряване на стабилни доставки, удължаването на срока с още 12 месеца ще осигури допълнителна защита, тъй като световните енергийни пазари остават напрегнати, обявиха от пресцентъра на Комисията.

Още: Европейската комисия одобри промените в Плана за възстановяване и устойчивост

Какво включват мерките?

Мерките включват т.нар. регламент за солидарност, който съдържа разпоредби относно прозрачността на пазара на втечнен природен газ и правилата за солидарност по подразбиране в случай на недостиг, механизма за корекция на пазара и извънредните правила, свързани с ускоряването на издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия.

Снимка: Урсула фон дер Лайен, Getty Images

Повишаването на устойчивостта на пазара, като същевременно се ускори преходът към чиста енергия и се осигурят сигурни енергийни доставки, остава основен приоритет на Комисията, тъй като отоплителният сезон вече започна в повечето части на Европа.

Предложеното удължаване сега изисква одобрението на Съвета с квалифицирано мнозинство.

Още: Важни новини от ЕС: Предложение как една държава вече да не може да блокира закони (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес