Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутатите от ПП-ДБ ще подкрепят Урсула фон дер Лайен

18 юли 2024, 14:39 часа • 861 прочитания

Евродепутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радан Кънев, Никола Минчев и Христо Петров (Ицо Хазарта)  - ще подкрепят кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Европейската комисия. Вотът е днес в Страсбург.

Това обяви Радан Кънев, като отбелязва, че решението им е политическо и съгласувано с ръководствата на партиите от ПП-ДБ в България.

Какви са аргументите му? Вижте в пълната публикация на Кънев във Facebook:

След около час, в ЕП ще се проведе таен вот за избора на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК. Още: ЕС на отбраната, достъпни жилища и по-ниски цени на енергията: Обещанията на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

Първо ще споделя, че тримата представители на ПП-ДБ ще подкрепим г-жа фон дер Лайен. Тази позиция е съгласувана и с ръководствата на партиите от ПП-ДБ в България, тя не е просто личен, а и политически избор.

Но ще изложа и аргументите си, вече лични, за това решение, което е различно от избора, който направих преди 5 години, когато гласувах "против":

1) Европа днес е много различна от 2019г. Геополитическата действителност, икономическите предизвикателства и политическите баланси са съвсем нови. И този избор има две нови лица:

- Геополитическо, утвърждаване на единната европейска позиция във време на война и несигурност, избягване на риска от политически хаос в месеци, в които просто не можем да си го позволим;

- Политическо - удържане на европейската политика в центъра, в режим на умерен дебат, преодоляване на риска от рязка политическа поляризация в ЕС.

2) Урсула фон дер Лайен е много различна от 2019г. Днес тя не е "парашутист", спуснат в 12 без 5 вследствие на тайни договорки между 2-3 лидери. През 2024г. тя е водещ кандидат на партията, спечелила изборите, утвърден от квалифицирано мнозинство от правителствата на Държавите-членки.

Може би по-важно - днес Урсула е лидер с ясна история зад гърба си - история на грешки и на добри решения. Много грешки и много добри решения в изумително трудни времена. Противно на пропагандата от крайноляво и крайнодясно, аз съм доволен от действията и решенията на ЕК по време на Ковид-19 и след началото на руската завоевателна война срещу Украйна. Недоволен съм от предаването на "Зелената сделка" в ръцете на социалистите и от неумелата реакция на инфлационната вълна през лятото на 2021 и пролетта на 2022г.

3) Програмата на Урсула фон дер Лайен е много различна от 2019 г. Тогава ЕНП направи опасен компромис в парламент с ляво мнозинство - Президент на ЕК за ЕНП, програмата - на социалистите и зелените. Компромис, срещу който тогава се противопоставих. Още: Ангел Джамбазки: Преизбирането на Урсула фон дер Лайен означава смачкване на българската енергетика

Днес в ЕП има дясно мнозинство, а представената тази сутрин програма показва научени уроци от грешките на последния мандат. Тя изнася на първа страница приоритетите, които защитавах като лични в цялата кампания - Индустриална сделка за ЕС, конкурентност, иновации, технологии като първостепенна задача, обща политика в здравеопазването и сигурността, единен пазар на отбранителна промишленост и единни финансови пазари. 

Дали съм започнал да харесвам Урсула фон дер Лайен - не. И вероятно никога няма да започна. Но смятам, че при днешния избор, "ЗА" е по-разумното, правилното решение. И че един Европейски парламент с дясно мнозинство ще може да бъде силен коректив на недъзите и грешките ѝ, което е и моята задача за следващите пет години, ако изборът бъде успешен.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес