Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евродепутатите настояват за край на "златните" визи, посочиха данъчните убежища в ЕС

26 март 2019, 17:30 часа • 1272 прочитания

Европейският парламент призова държавите-членки на ЕС да ограничат изпирането на пари в блока, като прекратят програмите за продажба на визи и паспорти, въпреки че затягането на правилата може да причини икономически щети, пише Reuters.

Препоръката е част от безкомпромисен доклад, който посочва 7 държави от ЕС като данъчни убежища: Люксембург, Кипър, Ирландия, Малта, Унгария, Белгия и Нидерландия.

Документът е резултат от едногодишна работа на парламентарната комисия по финансовите престъпления и укриването на данъци. Докладът вече е приет от цялото събрание, което засилва политическата му тежест, въпреки че остава незадължителен.

Евродепутатите заявиха, че държавите от ЕС трябва да "преустановят" възможно най-скоро всички съществуващи схеми за продажба на гражданство и разрешителни за пребиваване на богати чужденци. В момента 20 от 28-те държави-членки на ЕС имат подобни програми.

Икономическите предимства на тези схеми "не компенсират сериозните рискове, свързани със сигурността, прането на пари и укриването на данъци", се казва в резолюцията, като се повтарят заключенията на доклад на Европейската комисия от януари.

Според някои обаче прекратяването на програмите ще застраши жизненоважни инвестиции в "периферните икономики".

Законодателите подкрепиха предупрежденията на Комисията относно рисковете, свързани главно с програмите на Малта и Кипър.

"Добра първа стъпка за борба с изпирането на пари в рамките на ЕС би била да се отървем от т. нар. "златна виза", която е врата за пране на пари и организирана престъпност", каза Маркус Фербер, ръководител на консервативната група в парламентарната икономическа комисия.

Евродепутатите призоваха и за създаването на европейска финансова полиция, която да се противопостави на изпирането на приходи от престъпни дейности, които според тях възлизат на 110 млрд. евро годишно в ЕС.

Те искат да се въведат по-строги правила и надзор за борба с изпирането на пари на фона на поредицата скандали, които засегнаха няколко банки, изтъквайки пропуски в европейското законодателство.

Членовете на ЕП призовават Еврокомисията да направи оценка на рисковете, свързани с прането на пари, породени от правни договорености като дружества със специална цел и не-благотворителни целеви тръстове, особено във Великобритания и нейните отвъдморски територии.

Като цяло те настояват за по-строги правила на ЕС срещу укриването на данъци и избягването на данъци, заявявайки, че блокът трябва да се противопостави на тези практики в чуждестранните данъчни убежища, както и в седемте държави от ЕС, които „улесняват агресивното данъчно планиране“.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес