Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ескобар и Лайчак обсъдиха с посланиците на НАТО ситуацията в Косово

10 януари 2023, 10:17 часа • 1226 прочитания

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак разговаряха в понеделник с посланиците на държавите-членки на НАТО в Брюксел на неформална среща на Съвета на НАТО. По време на съвместното си посещение в централата на НАТО те се срещнаха и със заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана.

Според съобщения от НАТО, срещите им са били част от редовните консултации за ситуацията в Косово и общото развитие в региона на Западните Балкани.

„Заместник генералният секретар [на НАТО] Джоана подчерта интензивните усилия на Алианса и на Европейския съюз за намаляване на неотдавнашното напрежение, особено в северната част на Косово. Той изтъкна също ключовата подкрепа, предоставена от ръководената от НАТО мисия KFOR и мисията на ЕС за върховенство на закона (EULEX) за успешното премахване на блокадите по пътищата, което помага за пълното връщане на свободата на движението на цялата територия на Косово “, се казва в съобщението на НАТО след срещите.

„KFOR остават изключително бдителни и разполагат с капацитета и персонала, за да продължат изпълнението на мандата на ООН ежедневно и в неговата цялост в полза на всички общности, живеещи в Косово. Това допринася за сигурността в Косово и за стабилността в целия регион“, се казва в съобщението.

В текста още веднъж е подчертана подкрепата на алианса за диалога между Косово и Сърбия с посредничеството на Европейския съюз.

„НАТО продължава да подкрепя ръководения от ЕС диалог между Белград и Прищина като основна платформа за изграждане на траен мир и сигурност в региона и за всички усилия, насочени към напредък в евроатлантическата интеграция на региона на Западните Балкани“, се казва в съобщението.

По време на срещата си Ескобар и Лайчак са информирали посланиците на НАТО за техните засилени съвместни дипломатически усилия и ангажираност с всички страни в региона.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес