Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС все още няма постигнато съгласие за десетия пакет санкции срещу Русия

16 февруари 2023, 11:45 часа • 981 прочитания

Посланиците на страните членки на Европейския съюз не са успели да постигнат съгласие за десетия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна в сряда вечерта. Една от спорните точки е синтетичният каучук, който Комисията иска да санкционира.

Синтетичният каучук се използва в гумите, както и в по-малки количества за съединители и други подобни. Страни като Италия и Германия са скептични относно забраната на продукта, докато Полша я подкрепя. 

Индустрията за синтетичен каучук генерира милиарди долари приходи за Русия всяка година, показват търговските данни: през 2021 г. например тя е изнесла синтетичен каучук на стойност почти 2 милиарда долара. От тази сума ЕС отчете внос на синтетичен каучук на стойност около 700 милиона долара. Някои форми на каучук вече бяха санкционирани в предишни пакети, но това би прекъснало повече потоци от приходи, според проектодокументи получени от европейската редакция на Politico, цитиран от Фокус.

ОЩЕ:  Полша: Путин няма да спре, ако ние не го спрем

Ако посланиците на ЕС се съгласят с плана, блокът също ще затегне гайките на авиоиндустрията. Например операторите на самолети ще трябва да уведомяват ЕС за нередовни полети от и до Русия, за да им попречат да превозват забранени товари или санкционирани хора. Три допълнителни банки ще бъдат обект на ограничителни мерки, според дипломат от ЕС. Новите санкции, ако бъдат приети, също ще изискват банките да уведомяват Комисията за активите на Руската централна банка, които държат.

От Actualno.com припомняме, че ЕС се надява да приеме следващия си кръг от санкции преди годишнината от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес