Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС не стигна до директни санкции срещу Турция заради газа на Кипър, но заплаши с такива

21 юни 2019, 06:40 часа • 4208 прочитания

Европейският съюз реагира остро "незаконните" сондажи на Турция за нефт и газ в шелфа на Кипър, което повиши заплахата от санкции, ако Анкара откаже да се ги прекрати, предаде БГНЕС.

В становището на Европейския съвет от снощи, касаещо въпроса, се казва изрично, че Анкара така и не е отговорила на конкретните запитвания на ЕС и настоявания да спре със сондажите. Затова Европейският съвет иска от Европейската комисия да предложи конкретни мерки по въпроса. Намеква се и, че този въпрос може да повлияе много сериозно на отношенията между ЕС и Турция, включително на въпроса за членството на Турция в блока.

Откриването на огромни запаси от газ в Източното Средиземноморие подхранва надпревара за подводни ресурси и предизвика спор между Турция и членката на ЕС Кипър, който също планира да увеличи проучвателните си дейности в района.

Тъй като Турция изпрати нов кораб за търсене на въглеводороди край бреговете на Кипър, ЕС повтори осъждането на "незаконните сондажни дейности на Анкара".

По-рано тази седмица държавите-членки на ЕС възложиха на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, да подготви "подходящи мерки" за възпиране на Турция. Сега те отидоха по-далеч, като потвърдиха заплахата от санкции срещу лица и фирми, участващи в сондажите.

"ЕС ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията и е готов да реагира по подходящ начин и в пълна солидарност с Кипър", съобщиха от Европейския съвет.

Анкара твърди, че действията ѝ са в съответствие с международното право и че тя извършва сондажи само в континенталния си шелф.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес