Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

EС не е доволен от усилията на Турция по задържане на бежанците

07 януари 2016, 18:53 часа • 5691 прочитания

ЕС съвсем не е удовлетворен от резултатите от усилията на Турция да задържа имигрантите, които преминават през морето до гръцките острови, и ще обсъди този проблем в Анкара в понеделник, заяви Франс Тимерманс.

Заместник-председателят на ЕК заяви на пресконференция в днес, че данните показват малка промяна в броя на пристигащите в Гърция през последните седмици, след като на 29 ноември м. г. ЕС обеща пари и други отстъпки на Турция в замяна на турска помощ за ограничаване на незаконната имиграция. В Амстердам той определи сътрудничеството ЕС-Турция като положително: „Видяхме първите резултати, които са окуражаващи, но сме много далеч от това да се почувстваме доволни“, съобщи в. „Тудей'с Заман“.

Информацията от ООН от последната седмица показват, че след кратък престой в Турция средно на ден в Гърция са пристигали по 3005 души, повечето от които са казвали, че бягат от войната и нестабилността в Сирия, Ирак или Афганистан. Германия, която поема огромната част от бежанците миналата година, казва, че забелязва минимално намаляване в броя на пристигащите. Някои наблюдатели отдават относителното намаляване на бежанския поток на влошаването на времето, посочва БГНЕС.

Турция от своя страна твърди, че прави всичко по възможностите си за сдържане на придвижването и ограничаване дейността на престъпни групи от контрабандисти на хора, докато междувременно оказва помощ на 2 млн. бежанци.

Правителствата от ЕС обещаха 3 млрд. евро помощ на Турция за подобряване условията на сирийските бежанци в страната и така те да бъдат разубедени да се отправят към Европа. Брюксел съживи и преговорите с Турция за присъединяването й към съюза. Има и обещание за облекчаване визовия режим с Турция ако спадне броя на мигрантите.

Тимерманс каза, че броят на приеманите от Европа бежанци ще бъде намален чрез мерките за ускоряване процедурите по определяне кои от тях не идват от бежански държави и те ще бъдат изпращани обратно в техните страни.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес