Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС и Канада решават за споразумението CETA

24 октомври 2016, 07:14 часа • 2523 прочитания

Европейският съюз и Канада ще решат днес (24 октомври) дали да се проведе планираната среща на върха в четвъртък (27 октомври) за подписване на търговското споразумение СЕТА, предаде AFP.

„В понеделник следобед или вечерта… председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря по телефона с канадския премиер Джъстин Трюдо, за да решат дали да проведат срещата на върха“, отбеляза в неделя (23 октомври) източник от ЕС.

По неофициална информация на Белгия е бил даден срок до понеделник да се съгласи за подписването на CETA. Споразумението бе блокирано именно от белгийския регион Валония.

В петък България и Румъния дадоха съгласието си, след като получиха писмени уверения от канадска страната, че визите за българи и румънци ще бъдат премахнати.

СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат определени регулации.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес