Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган за Босна и Херцеговина: Преразгледайте Дейтънското споразумение

16 януари 2019, 20:40 часа • 3245 прочитания

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова за преразглеждане на Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., с което се слага край на войната в Босна и Херцеговина, предава гръцката телевизия Skai, цитирана от "Фокус". 

Турският президент заяви, че Дейтънското споразумение трябва да бъде преразгледано, тъй като то „не решава бъдещето на Босна и Херцеговина". Според телевизията коментарът на Ердоган повдига въпрос за стремежите на Анкара на Балканите и знак за намерението на Турция да засили влиянието си в региона. Аргументи в подкрепа на това твърдение обаче не са приведени.

Дейтънския мирен договор (Общо рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина (БиХ)) е договор за примирие, разделяне на враждуващите страни и обособяване на територия, с който се слага край на гражданската война в БиХ (1992 – 1995). Съгласуван е на 21 ноември 1995 година във военната база на САЩ в Дейтън (щата Охайо) и е подписан на 14 декември 1995 година в Париж от лидера на бошняците Алия Изетбегович, президента на Сърбия Слободан Милошевич и президента на Хърватия Франьо Туджман. Той има 11 приложения. Най-важните от тях се отнасят до държавното устройство на БиХ, прилагането на мирното споразумение, както и военни аспекти за разрешаване на етническия конфликт.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес