Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП удари бюджетен шамар на Европейския съвет, защото не дава бързо "Пейтриът" на Украйна (ВИДЕО)

11 април 2024, 16:27 часа • 10098 прочитания

Европейският парламент отказа да освободи от отговорност Европейския съвет относно бюджета на ЕС, докато Украйна не получи допълнителни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot). Това обяви в социалната мрежа X евродепутатът Ги Верхофщад, който бе също и бивш премиер на Белгия. 

"Парламентът отказва да освободи от отговорност Съвета за бюджета, докато Европейският съвет не реши да подкрепи Украйна с допълнителни системи за противоракетна отбрана Patriot!", пише Верхофщад.

Какво означава това?

Не става въпрос за блокиране на бюджета на Европейския съюз - това вече се споделя като новина от много информационни канали. Тук говорим за друго - т.нар. одит за похарчен стар бюджет, а именно този на ЕС за 2022 година.

Бюджетната процедура на Европейския съюз е ясно разписана отдавна и де факто последният ѝ елемент е "освобождаване от отговорност". Това значи следното - Европейският парламент да каже, че всички изпълнителни органи на ЕС са похарчили парите на европейските данъкоплатци за съответната година така, както е било планирано и одобрено да бъдат похарчени. Това е вид одит. Този одит може обаче да приключи с отказ от освобождаване от отговорност - това де факто се счита за порицание, не води до (правни) последствия, но репутационните са сериозни и могат да повлияят на промяна на политическата картина в Брюксел.

Още: ЕС ще преразглежда бюджета до 2027 - създава се специален фонд за Украйна

Сегашното предложение на Ги Верховщад беше одобрено с 515 гласа "за" и 62 гласа "против". Пред Actualno.com евродепутатът Петър Витанов посочи, че Верховщад извлича политически дивиденти - практически правни задължения за Европейския съвет след това решение на ЕП няма.

"Г-н Борел ни каза, че има 100 системи Patriot, а Украйна иска само 7, за да защити градовете си", настоя Верховщад. За 7 системи, необходими за защита на най-големите украински градове, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Още: Кулеба: Може да ме ненавиждат, но повече няма да моля вежливо

Как се прави и приема бюджет в ЕС - НАУЧЕТЕ ТУК!

Пълен запис на пленарната сесия (изказването на Верховщад е след 11:17 минута):

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес