Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП съкрати сесията си с два дни заради коронавируса

10 март 2020, 11:22 часа • 715 прочитания

Ръководството на Европейския парламент реши на извънредно заседание вчера да съкрати сесията на евродепутатите с два дни. Това съобщи говорител на институцията минути преди началото на сесията. Решението е част от усилията да се пресече разпространението на коронавируса.

При откриването на заседанието председателят на ЕП Давид Сасоли помоли евродепутатите да седнат през един стол, за да спазват безопасно разстояние. Камерите в залата не показаха нито един евродепутат или служител, който да носи предпазни средства.

Сасоли внесе последни уточнения по промените в дневния ред, според които днес ЕП ще обсъди въпросите за бюджета на ЕС до 2027 г., за положението по турско-гръцката граница и за противодействието на COVID-19.

Той добави, че обстановката е извънредна и призова своите колеги да бъдат за пример, като направят всичко възможно, за да може работата да не спира. Трябва да останем по местата си, заяви Сасоли. Той прикани евродепутатите да останат в Брюксел и да не се отправят на път, защото пътуването крие най-голяма опасност от зараза.

Говорител на ЕП уточни, че засега няма еднозначно решение какво ще се случи със сесията, насрочена предварително за края на март и началото на април в Страсбург. Той добави в отговор на въпрос, че правилникът на ЕП не предвижда възможност евродепутатите да гласуват от разстояние, а не в заседателна зала на институцията.

Говорителят отбеляза, че ЕП се стреми да намери равновесие между задължението си да работи и общите усилия за противодействие на COVID-19. Миналата седмица ЕП реши да заседава в Брюксел, вместо в Страсбург, за да ограничи опасността евродепутатите и служителите на институцията да се разболеят. Промяна на мястото на седмичната сесия на ЕП се налага за пръв път от 2008 г., уточни говорителят.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 10 март

 

 

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес