Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП ще разследва използването на шпионски софтуер „Пегас”

10 март 2022, 13:57 часа • 3622 прочитания

Европейският парламент създаде анкетна комисия, която да проучи обвиненията за използването на шпионския софтуер „Пегас” от правителствата в блока, по-специално в Унгария и Полша, предава АФП.

Законодателите гласуваха с огромно мнозинство да "разследват предполагаеми нарушения на правото на ЕС при използването на софтуера за наблюдение, наред с други, от Унгария и Полша", се казва в изявление.

38-членната комисия "ще проучи съществуващите национални закони, регулиращи наблюдението, и дали шпионският софтуер „Пегас” е бил използван за политически цели срещу, например, журналисти, политици и адвокати", се казва в него.

Зловредният софтуер „Пегас”, създаден от израелската технологична фирма NSO Group, стана обект на полемика през юли миналата година, след като съвместно разследване на няколко медии съобщи, че редица правителства по света са го използвали за шпиониране на критици и политически опоненти.

Консорциумът за разследваща журналистика включи Унгария в списъка на потенциалните ползватели на „Пегас”, като сред мишените са журналисти, адвокати и други публични личности.

Високопоставен служител на унгарската управляваща партия Фидес потвърди, че страната е използвала софтуера, но заяви, че той не е бил използван за незаконно шпиониране на гражданите на страната.

През януари влиятелният лидер на управляващата партия в Полша призна, че страната също е закупила израелски шпионски софтуер, но отхвърли твърденията, че той е бил използван срещу опозицията.

Citizen Lab - базирана в Канада организация за наблюдение на киберсигурността, заяви, че „Пегас” е бил използван срещу полски опозиционери.

„Пегас” може да превърне смартфоните в джобни шпионски устройства, като позволява на потребителя да чете съобщенията на мишената, да проследява местоположението ѝ и дори да включва камерата и микрофона ѝ без нейно знание. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес