Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП разпита полския премиер за върховенството на правото в страната му

04 юли 2018, 16:06 часа • 1101 прочитания

​По време на пленарното заседание на Европейския парламент (EП) в Страсбург полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че всяка страна има право да изгражда своя своя собствена съдебна система.​

Министър-председателят говори пред евродепутатите ден след като неговото правителство обяви, че започва да прилага новия закон, който изисква съдиите от Върховния съд, навършили 65 г., да се пенсионират. Припомняме, че мерките ще засегнат​ ​около една трета от състава на съда​.​ ​А промените предизвикаха​ ​протести ​в ​Полша в защита на конституцията, независимостта на правото и върховенството на закона.

"Зачитането на националната идентичност е част от доверието, което трябва да бъде изградено в ЕС. Всяка страна има право да създаде своя правна система в съответствие със собствените си традиции", поясни още Моравецки. Той припомни девиза на ЕС- "единство в многообразието" и добави, че той не трябва да бъде празен лозунг.

Лидерите на основните политически групи разпитваха Моравецки за промените в съдебната система, които застрашават върховенството на закона в Полша. Евродепутатите бяха единодушни в убеждението си, че ЕС трябва да се основава на споделените ценности на върховенството на закона.

Членовете на ЕП припомниха, че Полша е измислила разделението на властта в своята конституция, която е била първата по рода си в Европа, като заявиха, че принуждаването на съдиите да се пенсионират и поставянето им под политически контрол не е въпрос на национална традиция. Депутатите потвърдиха подкрепата си за полските граждани, които протестираха по улиците срещу промените.

Само преди дни Европейската комисия (EК) започна процедура за нарушение, като изпрати официално уведомително писмо на Полша във връзка с полския закон за Върховния съд.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес