Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП призова да се отворят архивите на югославските тайни служби

17 декември 2021, 16:22 часа • 1887 прочитания

Европейският парламент призовава да се отворят архивите на бивша Югославия, за да могат да се разкрият "връзките между организираната престъпност, политиката и бизнеса, съществували преди разпадането на Югославия", като осъждат липсата на политическа воля от страна на съответните органи в това отношение.

Михаел Галер, заместник докладчик на Комисията по външни работи, заяви по време на дебата по доклада на комисията във вторник, че документът призовава правителствата на страните от Западните Балкани да увеличат усилията си за осъществяване на необходимите реформи. Той отбеляза, че връзките между организираната престъпност, политиката и бизнеса са съществували преди разпадането на бивша Югославия и продължават да съществуват.

„Ето защо в доклада призоваваме за отваряне на архивите на бивша Югославия, особено на тези на бившата югославска тайна служба (УДБА) и на агенцията за военно разузнаване (КОС)“, посочи Галер.

Хърватският евродепутат Желяна Зовко (ЕНП/ХДС) се съгласи с искането на Галер, като отбеляза, че "това може да помогне да се хвърли светлина върху много дълбоко вкоренени престъпни организации, които са действали под прикритие в продължение на десетилетия".

В сряда ЕП одобри доклад за борбата с организираната престъпност в Западните Балкани, в който се настоява регионалните лидери да насочат усилията си към реформи, които ще укрепят върховенството на закона, припомня БГНЕС. 

"Организираната престъпност е опасна за демократичния напредък на страните от Западните Балкани и е първостепенен въпрос на сигурността", предупреди Сунчана Главач (ЕНП/ХДС), като отбеляза, че по оценки на ЕС приходите от престъпни дейности на основните пазари през 2019 г. са съставлявали 1% от БВП на ЕС или 139 млрд. евро.

В доклада също така се твърди, че е налице "липса на истинска политическа воля за борба с организираната престъпност", като се споменава фактът, че няколко високопоставени политици в региона имат връзки с организирани престъпни групи.

Хърватският евродепутат Ладислав Илчич заяви, че нелегалната миграция "е гориво за организираната престъпност", като добави, че неконтролираната миграция се дължи до голяма степен "на безотговорните изявления на европейските политици, приветстващи нелегалните мигранти".

Хърватският евродепутат Мислав Колакушич също разкритикува европейските лидери за това, че са приели мигранти, като добави, че това е помогнало за създаването на миграционни маршрути, които все още са активни. 

Членовете на ЕП заявиха също, че тъй като изолацията допринася за престъпността, Съветът трябва да одобри либерализирането на визовия режим за Косово възможно най-скоро.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес