Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

EMA: Рано е да се каже дали е необходима бустерна доза на COVID ваксините

06 август 2021, 19:00 часа • 1605 прочитания

Няма достатъчно данни, за да се препоръча използването на бустерни дози на ваксините срещу Covid-19. Това заяви в петък Европейската агенция по лекарствата, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Изявлението дойде, след като водещи държави членки на ЕС обявиха през последни дни, че ще пуснат от септември трета доза за най-уязвимите групи от хора.

В средата на юли EMA заяви, че са необходими повече данни, преди агенцията да може да направи препоръка за трета доза, но най-големите държави в ЕС - Германия и Франция продължават с плановете си за въвеждане на допълнителна ваксионационна доза. В сряда пък Световната здравна организация се обяви за спиране на бустерната ваксинация, докато повече хора по света не бъдат имунизирани.

"Понастоящем е твърде рано да се потвърди дали и кога ще е необходима бустер доза за ваксините срещу Covid-19, тъй като все още няма достатъчно данни от кампаниите за ваксинация и текущите проучвания, за да се разбере колко дълго ще продължи защитата от ваксините", посочи в петък EMA. Независимо от това, Германия възнамерява от септември да даде бустери на имунокомпрометирани пациенти, на много възрастните хора и в домовете за стари хора. Франция също работи по въвеждането на трета доза за по-възрастните и уязвими хора от следващия месец.

След информациите за плановете на Берлин и Париж, говорител на Европейската комисия заяви, че решенията за ваксинации са взети от националните правителства, но подчерта, че относно бустерните дози, както и и по други въпроси, ЕК насърчава "научно обосновани решения в съответствие с препоръките на EMA".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес