Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Електронни гривни за алкохолиците в Нидерландия

15 юни 2020, 18:05 часа • 3471 прочитания

Нидерландците, осъдени за престъпления, извършени под въздействието на алкохол, скоро ще се сдобият със специални пластмасови гривни около глезените си с цел електронно наблюдение, с които ще се следи навика им да консумират алкохол.

Нидерландското Министерство на правосъдието обяви, че с помощта на електронната гривна всеки опит за консумация на алкохол сред извършителите ще бъде наблюдаван, тъй като автоматично ще се анализира състава на потта на лицето, което носи гривната.

Данните от гривната ще се доставят веднъж на ден до централния сървър, което ще даде на полицията ясна представа за поведението на потребителя. Обяснено е, че подобна система за наблюдение е по-добра от действащата в момента, при която тест за кръв или урина се извършва два пъти седмично.

"Нарушителите са наясно, че с помощта на устройството е възможно по всяко време да се определи дали са консумирали алкохол, което също ще им помогне да го избегнат", заяви Тони Рубино, служител на пробационната служба.

Нидерландското Министерство на правосъдието заяви, че пилотно проучване е показало, че 71% от извършителите не са употребявали алкохол по време на изпитателния период, въпреки че за някои е бил леснодостъпен.

Приблизително половината от участниците заявяват, че не са консумирали алкохол поне три месеца след свалянето на електронната си гривна.

Изследвания, цитирани от Министерството на правосъдието, показват, че 26% от 43% от всички случаи на насилие в Нидерландия са свързани със злоупотреба с алкохол, а цената на подобно поведение за нидерландското общество е около 6 милиарда евро годишно.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес