Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еквадор е дал гражданство на Джулиан Асандж

11 януари 2018, 21:23 часа • 1158 прочитания

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е получил евкадорско гражданство през декември, когато е била одобрена молбата му.

Това заяви външният министър на Евкадор Мария Фернанда Еспиноза, добавяйки, че Кито търси „достойно и честно“ разрешение на ситуацията с Великобритания, предава Reuters.

От Обединеното кралство заявиха, че са отказали искане от Еквадор Асандж да получи дипломатически статут, според думите на говорител на Министерството на външните работи на Великобритания.

Асандж се крие от повече от 5 години в посолството на южноамериканската страна в Лондон, след като получи право на убежище от тази страна през 2012 година, което му позволи да избегне екстрадация в Швеция, където го обвиняват в изнасилване.

Асандж, който отхвърля обвиненията, се страхува, че от Швеция той ще бъде прехвърлен в САЩ, където го очаква дело за публикуването в „Уикилийкс“ на хиляди секретни военни и дипломатически документи, предаде Фокус.

„Еквадор в момента търси възможности за разрешение на въпроса чрез диалог с Обединеното кралство“, заяви външният министър на Еквадор.

Освен това тя потвърди, че Асандж е получил гражданство и подчерта, че се страхува, че животът му е под заплаха.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес