Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

17 май 2024, 17:38 часа • 1045 прочитания

Европейската комисия заплаши Bing (групата на Microsoft) с финансови санкции, които ще бъдат наложени, ако групата не отговори на исканията на Комисията относно рисковете от дезинформация, свързани с функциите на изкуствения интелект (ИИ) на търсачката.

Тъй като до изборите за Европейския парламент остават само няколко седмици (6-9 юни), Брюксел оказва натиск върху големите цифрови платформи да ограничат рисковете от манипулиране на общественото мнение. На 14 март Комисията поиска от Microsoft да обясни рисковете, породени от функциите на Bing за генеративен ИИ, по-специално „Copilot in Bing“ и „Image Creator by Designer“. Тя обаче все още не е получила цялата поискана информация.

Още: Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Заблуда на избирателите

Тези ИИ са заподозрени, че разпространяват фалшиви отговори на въпроси на потребителите („халюцинации“), както и изкуствено генерирани или модифицирани снимки, видеоклипове или звуци, които изглеждат като истински (deepfake), пише БГНЕС. Брюксел се опасява, че подобно съдържание може да стане вирусно, да заблуди избирателите и да наруши Регламента за цифровите услуги (РЦУ), който влезе в сила миналата година.

Особено Русия редовно е обвинявана в опити за манипулиране на общественото мнение в западните страни чрез популяризиране на фалшифицирана информация в социалните мрежи. Поради това ЕК нареди на Microsoft да предостави информацията, поискана по силата на РЦУ. Регламентът задължава големите цифрови платформи като Bing да оценяват рисковете, свързани с техните услуги, и да приемат мерки за намаляването им.

Компанията трябва да предостави исканата информация до 27 май. Ако Bing не отговори в рамките на срока, Комисията може да наложи глоби в размер до 1 % от световния ѝ оборот и периодични наказателни плащания в размер до 5 % от дневния ѝ световен оборот.

Още: Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес