Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК предлага удължаване с 1 година на временната закрила за украинците, бягащи от войната

19 септември 2023, 15:59 часа • 1169 прочитания

Европейската комисия предлага срокът на временната закрила за хората, бягащи от войната на Русия срещу Украйна, да се удължи допълнително до 3 март 2025 г. Сегашният й срок е 4 март 2024 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 милиона души, ползващи се със закрила в целия ЕС. Предложението на ЕК трябва да бъде прието от Съвета.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена.

Със задействането на временната закрила миналата година, само седмица след началото на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, държавите членки демонстрираха безпрецедентна солидарност с украинския народ като не само приеха бягащите от войната украинци, но и положиха целенасочени усилия за приобщаването им в обществото.

Още: Великобритания може да се окаже горчив житейски опит за много украински бежанци

"Докато е необходимо, Европейският съюз ще подкрепя Украйна — солидарност, която беше олицетворена от предоставянето на статут на незабавна закрила за всички, бягащи от войната на Русия. Днес, когато войната продължава, призоваваме държавите членки да се обединят още веднъж и да удължат временната закрила за още една година", заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас.

Още: НПО иска еднократна ученическа помощ и за децата на украински бежанци

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес