Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Плащането в рубли за руски газ е нарушаване на европейските санкции

27 април 2022, 20:35 часа • 3288 прочитания

След като Русия спря доставките на газ за България и Полша заради отказа да плащане в рубли, „Блумбърг“ съобщи, че има европейски компании, които са се съгласили за плащане в рубли – 10 са го планирали, а 4 вече го правят. Това е категорично нарушение на европейските санкции, напомни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТВ.

Ройтерс: Газовият шантаж на Русия

„Плащанията в рубли, ако това не е предвидено в договора, представлява нарушение на европейските санкции. 97% от договорите ясно уточняват, че доставките се плащат в евро или в долари. Искането на Кремъл да се плаща в рубли е едностранно и противоречи на договорите. Компаниите не трябва да се съгласяват. Това е нарушение на санкциите и поставя под риск съответните купувачи“, заяви тя.

Опитва ли Кремъл да направи преврат в България? Говорят политолозите

Българският енергиен министър Александър Николов и вицепремиерът Асен Василев отиват утре в Брюксел, за да координират единния европейски отговор към Кремъл.

По-рано днес стана ясно, че Гърция е готова да помага на България с доставки на газ. Атина обяви, че София вече е направила заявки за втечнен газ през гръцкия терминал. Варшава пък обяви, че ще предприеме правни действия срещу Москва за нарушаването на договорите.

Следете на живо ситуацията около спрените доставки на руски газ за България тук.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес