Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК пак се захвана да разследва Фейсбук

04 юни 2021, 15:21 часа • 1664 прочитания

Еврокомисията стартира антитръстово разследване срещу Фейсбук. Това се налага, за да се прецени дали онлайн гигантът е нарушил правилата на ЕС за конкуренцията, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Европейската комисия откри официално антитръстово разследване, за да прецени дали Фейсбук е нарушил правилата на конкуренцията на ЕС, като е използвал рекламни данни, събрани по-специално от рекламодатели, за да се конкурира с тях на пазари, където е активен, като например класифицирани реклами. Текущото разследване ще покаже също дали Фейсбук е обвързвал своята услуга за онлайн класифицирани реклами Facebook Marketplace със своята социална мрежа, в нарушение на правилата на ЕС за конкуренцията", се казва в прессъобщение на ЕК.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер обеща, че комисията ще проучи подробно дали събраните данни "са дали на Фейсбук неправомерно конкурентно предимство".

Според прессъобщението Европейската комисия ще си сътрудничи тясно с Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство, който е започнал свое независимо разследване за използването на данни от Фейсбук.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес