Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК официално реагира на действията на Беларус

09 август 2023, 07:25 часа • 26674 прочитания

Военните учения на Беларус в близост до границата на държави-членки на ЕС е провокация. Това заяви официално говорителят на Европейската комисия по въпросите на външната политика Петер Сано.

"Никой не е изненадан, че режимът на Александър Лукашенко е замесен в провокации по нареждане на Русия", коментира Сано, цитиран от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Действията на Беларус и контрадействия

Вчера, 8 август, беларуското военно министерство обяви начало на военно учение, като в съобщението се казваше, че въпросното учение ще отчете руския опит от стартираната от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин война в Украйна. Заради това и Полша, и Литва обявиха, че дислоцират нови военни части за опазване на границите си с Беларус.

Освен това, Латвия въвежда допълнителни мерки и нов граничен режим на границата си с Беларус, като съобщението за това излезе на сайта на латвийското правителство. Латвия посочва и, че ще споделя информация с Литва и Полша по отношение на опитите за нелегална миграция през границата си. От 11 август, 2021 година над 14 000 души са опитали да пресекат нелегално беларуско-латвийската граница. 5461 са опитали само през тази година досега, което е още едно косвено доказателство, че Беларус нарочно канализира мигрантски трафик: Беларуските граничари с провокация на границата с Латвия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес