Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК дава Орбанова Унгария на съд заради спорния закон за "националния суверенитет"

03 октомври 2024, 14:22 часа • 596 прочитания

Европейската комисия заведе дело срещу Унгария заради изключително противоречивия закон, който според Будапеща е необходим за защита на „националния суверенитет“, но който неправителствените организации осъждат като опасен инструмент за преследване и евентуално заглушаване на опозицията.

Съдебният иск, обявен на 3 октомври, е следващата стъпка в правните действия, които ЕК започна през февруари. Той е в отговор на „незадоволителните“ отговори, предоставени от правителството на унгарския премиер Виктор Орбан.

Още: Унгария прие закон за "защита на националния суверенитет"

Решението на практика прехвърля делото от Брюксел в Люксембург - т.е. в Съда на Европейския съюз. Изпълнителната власт на блока не изисква от съдиите да наложат временни мерки - например временно спиране на действието на закона, за което настояваха някои граждански организации. Очаква се решението да бъде взето през следващите години.

„След като внимателно оцени отговора на унгарските власти, Комисията поддържа повечето от установените оплаквания, които все още не са разгледани“, заявиха от ЕК.

Още: Дания ще отговаря пред Съда на ЕС дали провежда расистка политика

Спорният закон на Орбан

Със спорния закон, одобрен през декември 2023 г. благодарение на подкрепата на управляващата партия на Виктор Орбан ("Фидес"), се създава така наречената Служба за защита на суверенитета (СЗС). Нейната задача е да разследва лица и организации, заподозрени в подкопаване на „националния суверенитет“ и „конституционната идентичност“ на Унгария.

Снимка: Getty Images

Още: Победителите в Австрия - създадени от нацистите и следващи Орбан: Какво значи това за Европа?

Този може да събира информация за лица или групи, които получават финансиране от чужбина и за които се смята, че влияят на демократичните дебати и изборните процеси „в интерес на друга държава“ или „чуждестранен орган“. Тайните служби на Унгария са задължени да оказват съдействие на СЗС, която има право на достъп до класифицирани документи.

След приключване на разследването СЗС публикува своите заключения. Законът не предвижда никакви корективни мерки за оспорване на констатациите.

Кой е мишена на новия закон?

Аргументацията на "Фидес" за закона беше, че Унгария трябва да се пази от "неправомерна политическа намеса от страна на чуждестранни лица или групи". Само че неясните дефиниции и липсата на съдебен надзор предизвикаха сериозна загриженост сред гражданското общество и независимите журналисти - те се опасяват, че ще бъдат несправедливо ударени от това, че отказват да следват политическата догма на Орбан, и ще останат безсилни да оспорят публичните заключения на Службата за защита на суверенитета.

Още: "България няма нужда от посредници": Външният министър за предложението на Орбан

Унгарският клон на Transparency International и Átlátszó (разследваща организация с нестопанска цел, подкрепяна от международни дарения) вече са били обект на внимание от страна на службата.

Еврокомисията повтори тези съображения, когато започна съдебното производство през февруари, заявявайки, че законът нарушава редица основни ценности и правни гаранции - например принципа на демокрацията, правото на личен живот, защитата на личните данни, свободата на изразяване, информация и сдружаване, презумпцията за невинност и др.

САЩ също порицаха „драконовския“ закон, като заявиха, че „опитът на унгарското правителство да тормози, сплашва и наказва независими организации, противоречи на принципите на демократичното управление, основано на върховенството на закона“.

Допълнителни критики бяха отправени от Европейския парламент, Венецианската комисия, „Амнести интернешънъл“ и Унгарския хелзинкски комитет, както и от десетки организации на гражданското общество и независими медии, припомня Euronews.

Още: Съветник на Орбан нарече "безотговорно" решението на Украйна да се защитава срещу Русия

Проблемите на Будапеща с Брюксел

През последните седмици Унгария беше подложена на нов "обстрел" заради отказа си да плати глоба в размер на 200 млн. евро, заплахата да транспортира мигранти до Брюксел и облекчаването на разрешителните за работа за руски и беларуски граждани.

Предвижда се Орбан да направи обръщение към Европейския парламент следващата седмица в рамките на унгарското председателство на Съвета на ЕС, което е бойкотирано в отговор на срещата на унгарския премиер с диктатора Владимир Путин през юли.

Още: Македонският въпрос, обяснен като за Орбан: Спас Ташев призова Унгария да помогне на Скопие да се демократизира

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес