Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един от кремълските идеолози и близък до Путин е арестуван за държавна измяна

08 октомври 2024, 17:37 часа • 1634 прочитания

Украинската служба за сигурност съобщи, че е арестувала Дмитрий Чистилин, един от кремълските идеолози и помощник на бившия съветник на Путин Сергей Глазиев.

В продължение на осем години, от 2016 до 2024 г., Чистилин е подготвил редица материали за Кремъл, в които е оправдавал руската инвазия и анексирането на окупираните украински земи в състава на Руската федерация.

Не само това - Чистилин е участвал в кръгли маси в редица европейски страни, представяйки се като официално лице на Украйна, и разпространявайки кремълски наративи, е работил за намаляването на помощта и подкрепата за Украйна.

Още: Спалня, плазми и сауна: Луксозната землянка на руски командир на фронта, построена от подчинените му (ВИДЕО)

В доклада на службите се посочва, че неговият пряк началник Глазиев е бил един от основните организатори на незаконното анексиране на Кримския полуостров, Донецка и Луганска области, и е автор на "Стратегията на информационната война", която оправдава пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. За това активно е работил и Чистилин, както и за намесата в изборите в някои държави в Източна и Централна Европа.

Чистилин, който е напуснал Украйна преди инвазията, е задържан в Молдова в сътрудничество с молдовските органи на реда именно след участие в една такава кръгла маса. Той е обвинен в "държавна измяна" и "оправдаване на въоръжената агресия на Руската федерация".

Искахме Украйна да капитулира, а тя отвърна с инвазия в Курск: Интервю на Лавров на непропаганден език

Военното министерство на Южна Корея: Пхенян ще изпрати войски в Украйна в подкрепа на Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес